Groeipapier uitgelicht: De symboliek van vergeet-mij-nietjes
Je hoeft geen plantenkenner te zijn om deze bijzondere plant met de kleine vaak blauwe bloemetjes te kennen. Als ze eenmaal hun plekje hebben gevonden verspreiden ze zich net zo makkelijk als onkruid waardoor je de vrolijke bloemetjes ook zomaar in de berm tegen kan komen. De bloemetjes geuren bij zonsondergang en bloeien, in het jaar na het zaaien, vaak de hele zomer.
In deze rare tijd waarin we elkaar veel te weinig kunnen zien, is het belangrijker dan ooit om te laten weten dat we elkaar niet vergeten.
Je kan bellen, skypen, whatsappen… maar je kan ook op een andere manier aandacht geven aan elkaar: door een (ik) “vergeet-JE-niet” kaartje te sturen.
De symbolische betekenis van vergeet-mij-nietjes
De kleine bloemetjes komen voor in diverse legendes en staat vaak symbool voor oneindige liefde en trouw. De naam zou ontstaan zijn doordat Adam in het hof van Eden alle bloemen een naam moest geven. Het kleine bloemetje zag hij over het hoofd waarna hij deze de naam vergeet-mij-nietje gaf zodat deze nooit meer vergeten zou worden.
Een andere verhaal over het ontstaan van de naam gaat over een ridder die langs een rivier liep met zijn geliefde. Toen hij een bosje vergeet-mij-nietjes wilde plukken viel hij in het water. Terwijl hij, door zijn zware harnas, verdronk gooide hij het bosje naar zijn lief en riep “Vergeet mij niet!”. Sindsdien staat de bloem voor tragiek en romantiek.
Later hadden de vrijmetselaars het vergeet-mij-nietje als symbool en heeft de Alzheimer stichting het vergeet-me-nietje zelfs als speldje. Door deze te dragen laat je zien dat mensen met dementie en hun naasten niet vergeten worden.
Het vergeet-mij-nietje wordt in Canada vaak gegeven ter nagedachtenis aan overledenen vanwege het symbool voor ware liefde en standvastigheid. Dit kleine bloemetje staat voor het vinden van de kracht in jezelf, liefde te delen en nooit de hoop te verliezen.
Wanneer stuur je groeikaarten met vergeet-mij-nietjes zaden?
Vanwege de symboliek worden deze kaarten geregeld als bedankkaartje na een afscheid of uitvaart uitgedeeld. Naast het blijven herinneren staat het kaartje dan ook voor groeien en nieuw leven.
Omdat de ontvanger het kaartje kan planten geef je eigenlijk een kaart en een DIY plantje cadeau. Wat het meteen geschikt maakt voor een afscheid van een school / klas / juf, bij een verhuizing of om afscheid te nemen van je collega’s bij pensioen of een nieuwe baan.
In deze coronatijd is een kaartje van vergeet-mij-nietjes papier natuurlijk een mooie symboliek om naar de werkgevers of klanten te sturen. Zo laat je weten dat je ze ook in deze tijd van afstand niet vergeet.
Meer weten over de mogelijkheden?
Het vergeet-je-nietje kaartje kun je hier in onze webshop los bestellen. Ook kunnen we deze rechtstreeks naar de ontvanger voor je sturen voorzien van een persoonlijke boodschap.
Voor grotere particuliere bestellingen zoals een geboortekaartje of afscheidskaartje kun je contact met ons opnemen via dit contactformulier.
Voor zakelijke groeikaarten kunnen we zelfs de totale afhandeling verzorgen waarbij wij de kaarten in de enveloppen steken en voor de klant verzenden met partijpost. Dit kan al vanaf 50 stuks en voor honderden of duizenden kaarten draaien wij onze hand niet om.
Wij kunnen je dan gericht adviseren, eventueel een passend ontwerp en een duidelijke prijsopgave maken. De persoonlijke groet kan ook een handgeschreven tekst zijn. Door de structuur van het handgeschepte papier lijkt het, in tegenstelling tot bij regulier drukwerk, net echt geschreven. Wil je hier informatie over, vul dan even dit contactformulier in.
Het zaaien van vergeet-mij-nietjes
De vergeet-mij-nietjes is niet de makkelijkste groeipapier soort om te kweken. Sowieso heeft het papier om succesvol te ontkiemen en te groeien wel aandacht nodig. Natuurlijk gaat het bij het groeipapier meer om de symboliek dan de uiteindelijke opbrengst. De hoeveelheid zaden in een kaartje zijn een stuk minder dan wanneer je een zakje zaad koopt in de winkel. Hierdoor heeft het zaaien meer aandacht en de juiste omstandigheden nodig.
Meer hierover lees je in het blog “Wat zijn groeikaarten?” en “Tips voor het planten van groeipapier.”.
Hierboven zie je groeikaarten die we zelf “gezaaid” hebben op 20 september 2020, aan het einde van de ideale zaaiperiode.
Hieronder wat tips om tot het beste resultaat te komen en de foto’s van de groei van de vergeet-me-nietjes die wij geplant hebben. Als je het leuk vindt kun je dit ook als filmpje bekijken op ons youtube kanaal.
Zaaitijd: Tussen juni en september in de tuin. De daaropvolgende lente zal het vergeet-mij-nietje gaan bloeien. Als de plantjes binnen blijven, maakt het niet uit wanneer je zaait zolang het licht, de vochtigheid en temperatuur maar goed is. Wel hebben we zelf gemerkt dat ze het binnen minder goed doen dan buiten in de frisse lucht.
Soort aarde: Het vergeet-mij-nietje houdt van kalkhoudende grond en een vochtige bodem.
Locatie: Een fijne plek voor de vergeet-mij-nietjes bevat zon of halfschaduw en is geschoffeld en ontdaan van onkruid.
Nazorg: Strooi er een heel dun laagje aarde overheen. Als de grond heel droog is kun je er wat water over gieten zodat het papier met de zaden vanzelf wat wegzakken in de grond.
Bijzonderheden: Ze bloeien erg lang en al vroeg in het seizoen als ze het jaar ervoor in de zomer gezaaid zijn.
Wat je misschien nog niet wist over vergeet-mij-nietjes
- Vergeet-mij-nietjes komen niet alleen met blauwe bloemetjes voor maar ook met witte of roze.
- De officiële naam voor de vergeet-mij-nietjes is myosotis. Dit komt uit het Grieks en betekent muisoortje omdat de bladeren als ze nog klein zijn wat weg hebben van muizenoortjes.
- Er zijn zo’n 50 soorten vergeet-mij-nietjes, waarvan er een stuk of acht in Nederland en België voorkomen.
- Verder komen de kenmerkende plantjes voor in Europa, Afrika, Australië en Azië.
- In Nederland wordt de naam op verschillende manieren geschreven: vergeet-mij-nietjes, vergeet-me-nietjes en los vergeet me nietjes.
- Sommige vergeet-me-nietjes kunnen medicinaal gebruikt worden. Ze schijnen onder andere een ontstekingsremmende werking te hebben.
Heb jij ook wat met vergeet-mij-nietjes?
Veel mensen hebben wel wat met vergeet-me-nietjes. Een mooie herinnering of bepaald gevoel. Deel je verhaal met ons, we zijn heel benieuwd.
Groeten en vergeet ons niet,
Elise & Chantal
Geef een reactie