Groeipapier uitgelicht: lekker en gezonde citroenmelisse
Wat zijn wij blij met deze nieuwe soort plantbaar groeipapier met citroenmelisse zaden. Wanneer je deze kaart met zorg opkweekt kun je van de blaadjes van de plantjes onder andere heerlijke (ijs)thee maken!
Ook bijen, hommels en vlinders zijn gek op deze planten. Omdat steeds meer wilde bloemen verdwijnen is het planten van dit groeipapier dus, net als veel van onze andere soorten, ideaal voor een bij vriendelijke tuin of balkon.
Zo kunnen ze andere bloemen, planten en fruitbomen bestuiven en bevruchten. Lees meer over wat je zelf kunt doen om de bijen te redden in ons blog over de wilde bloemenmix.
Wanneer stuur je groeikaarten met citroenmelisse zaden?
Omdat de ontvanger het kaartje kan planten geef je eigenlijk een kaart en DIY thee cadeau. Wat het meteen geschikt maakt voor een afscheid van een school / klas / juf, bij een verhuizing of om afscheid te nemen van je collega’s bij pensioen of een nieuwe baan. Ook als beterschapskaart doet deze soort het perfect vanwege de vermeende geneeskrachtige werking. Hierover lees je hieronder meer.
In deze coronatijd is een kaartje van een plantbaar kaartje natuurlijk een mooie symboliek om naar de werkgevers of klanten te sturen.
Klik hier voor onze theekaarten.
Het zaaien / planten van citroenmelisse groeipapier
Je kunt dit groeipapier planten in een pot of (als het warm genoeg is) in de aarde in de tuin.
Natuurlijk heeft het papier om succesvol te ontkiemen en te groeien altijd aandacht nodig. Teveel of te weinig water is funest. Pas ook op met uitdroging wanneer je in de koude maanden op de vensterbank zaait. Helemaal als daar een verwarming onder staat.
Bij groeipapier gaat het natuurlijk meer om de symboliek dan de uiteindelijke opbrengst. De hoeveelheid zaden in een kaartje zijn een stuk minder dan wanneer je een zakje zaad koopt in de winkel. Hierdoor heeft het zaaien meer aandacht en de juiste omstandigheden nodig. En heb je helemaal geen geduld dan kun je citroenmelisse ook als plant kopen.
Meer over het planten van groeipapier, lees je in het blog wat zijn groeikaarten en tips voor het planten van bloeipapier.
Tips voor het zaaien
Hieronder wat tips om tot het beste resultaat te komen met dit groeipapier.
Zaaitijd: In april, mei of juni in een pot of rechtstreeks in de aarde zaaien zorgt voor bloei met witte, gele of roze bloemetjes in de zomermaanden. In juli of augustus zaaien kan ook, alleen is dan de periode dat ze nog kunnen groeien voor de winter korter. Staat de pot binnen of is het buiten erg warm, geef dan regelmatig water.
Soort aarde: De zaden hebben het liefst buiten een kale schone plek zonder onkruid. Maak de kaart goed nat en leg deze op de aarde. Je kunt de zaden dan een beetje in de grond drukken maar niet of minimaal bedekken. Stekaarde kan de ontkieming en groei stimuleren.
Locatie: De plant mag in de volle zon met wat lichte schaduw. Graag goed doorlatende vochtige grond.
Nazorg: Er is geen bijzondere nazorg nodig na het zaaien. Als er veel zaadjes op komen en de plantjes te dicht bij elkaar staan, kun je ze uitdunnen en de plantjes die over zijn ergens anders plaatsen.
Bijzonderheden: De plant is een overwinterend kruid wat 30 tot 80 cm hoog kan worden. Let op dat hij in de winter niet te nat staat. Het eerste plantje kan een wat gelige kleur hebben, vaak heeft dan het tweede plantje wel een helder groene kleur en ruikt deze ook frisser.
Tips voor het oogsten
Oogsten: Als je plantjes groot gegroeid zijn kun je in principe het hele jaar oogsten. De blaadjes die rijp zijn voor de oogst ruiken naar citroen dus dit kun je even testen. Met een schaartje knip je dan de blaadjes die je nodig hebt er af.
De geoogste stengels kun je een paar dagen bewaren in een glas water of in huishoudfolie verpakt in de koelkast. Je geniet langer van de optimale smaak van de blaadjes als je de bloemetjes uit de plant verwijderd.
Snoeien: Na de bloei kun je de plant terugsnoeien tot circa 5 – 7 centimeter boven de grond. Hierdoor zal de plant nieuw blad gaan produceren binnen 4 tot 5 weken. In oktober kun je deze snoei herhalen.
Vermeerderen: In het najaar en in het voorjaar kun je de plant vermeerderen door middel van voorzichtig los scheuren. Daarnaast zaait citroenmelisse zichzelf na bloei ook uit. Een stengel zal in een glas water ook wortels vormen.
Citroenmelisse gebruiken in de keuken
Wij vinden het natuurlijk vooral leuk dat je (ijs)thee of limonade kunt maken met citroenmelisse omdat dit een leuke link geeft naar het sturen van een kaartje. Thee staat bij veel mensen toch voor een momentje voor jezelf of juist gezellig wat aandacht geven aan elkaar. Met vriendinnen een kopje thee drinken of met de kinderen als ze uit school komen en even hun verhaal kwijt willen.
Om er thee van te trekken kies je het beste voor de bladeren voor of aan het begin van de bloei. Tips om citroenmelisse in de keuken te gebruiken lees je onder ander hier.
Het blad smaakt echt naar citroen en kan in nog veel meer gerechten gebruikt worden zoals:
- Salades
- Sauzen en soepen
- Vis- en kipgerechten
- Eiergerechten
- Fruitgerechten
- Olie, azijn en likeur
Wist je dit over over citroenmelisse?
- Melissenthee werkt opwekkend en kalmerend en kan onder andere hoofdpijn en misselijkheid verzachten.
- Ook kan een extract van de blaadjes helpen in de strijd tegen virussen of bacteriën.
- Etherische olie van citroenmelisse kan helpen bij eczeem en allergieën.
- In combinatie met lavendel helpt de geur bij slapeloze nachten.
- Volgens de Romeinen en Grieken helpt het ook bij een moeilijke spijsvertering.
- Wrijf bij een insectenbeet met een vers blaadje over de plek om de irritatie te verlichten.
- Door de citronellageur is de plant een echte muggenverjager.
- De plant komt oorspronkelijk uit Turkije en het oostelijk Middellandse Zee gebied.
- Citroenmelisse bestaat al meer dan 2000 jaar.
- Het blad kun je vers en gedroogd gebruiken in warme en koude gerechten.
- Munt lijkt veel op citroenmelisse maar heeft een andere smaak en eigenschappen.
- De naam Melisse betekent in het oud-Grieks “honingbij” en een bijnaam is “Bijenkruid”.
- In de moestuin beschermt deze buurplant je koolplanten tegen diverse insecten.
- Na de snoei kunnen de blaadjes de bodemstructuur van de tuin verbeteren.
- Imkers wrijven hun bijenkasten in met citroenmelisse om nieuwe bijenvolken aan te trekken.
- Kauw op een vers blaadje om een slechte adem weg te nemen.
- In 1696 vermelde de London Dispensary al dat citroenmelisse, indien elke ochtend toegediend, het denkvermogen kan aansterken, iemand jonger kan maken en opvrolijken.
Uiteraard ligt de verantwoording voor het gebruik van citroenmelisse niet bij ons, het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar de toepassing van bepaalde kruiden.
Meer weten over de mogelijkheden van onze groeikaarten?
In onze webshop zijn meerdere kaartjes te bestellen die specifiek de knipoog hebben naar de DIY thee die je met de kaart met citroenmelisse zaden kunt maken. Ook kunnen we deze rechtstreeks naar de ontvanger voor je sturen voorzien van een persoonlijke boodschap.
Voor grotere particuliere bestellingen zoals een geboortekaartje of afscheidskaartje kun je contact met ons opnemen via dit contactformulier.
Voor zakelijke groeikaarten kunnen we de totale afhandeling verzorgen waarbij wij de kaarten in de enveloppen steken en voor de klant verzenden met partijpost. Dit kan al vanaf 50 stuks en ook voor honderden of duizenden kaarten draaien wij onze hand niet om.
Wij zullen je dan gericht adviseren en, indien gewenst, een passend ontwerp en een heldere prijsopgave maken. De persoonlijke groet kan ook een handgeschreven tekst zijn. Door de structuur van het handgeschepte papier lijkt het, in tegenstelling tot bij regulier drukwerk, net echt geschreven. Wil je hier informatie over, vul dan even dit contactformulier in.
Ben jij al citroenmelisse fan?
Waar zou jij citroenmelisse voor gebruiken? Of was bovenstaande, in tegenstelling tot bij ons, bij jou allang bekend en heb je tips voor het gebruik of de toepassing van deze bijzondere plant? Laat het ons weten!
Groeten,
Elise & Chantal
Geef een reactie