Duurzaam zijn

Het lijkt wel of het een trend is; duurzaam zijn. Terwijl het iets is van alle jaren, en vooral een persoonlijke keuze, is de bewustwording over duurzaamheid wel veel groter aan het worden. Vanuit een gevoel om zuinig met de natuur en de grondstoffen om te gaan of omdat je iets wat nog goed is niet weg wil gooien.

Toen Chantal 21 was, had ze een vakantiebaantje bij een inpakafdeling van een groothandel. De etiketprinter stond zo afgesteld dat na elk adresetiket er een blanco etiket mee kwam. Deze werden weggegooid wat per dag een behoorlijk volle prullenbak opleverde. Ze kwam op het idee om al die extra etiketjes in een bakje te doen en als er, bijvoorbeeld tijdens een computerstoring, een etiket met de hand geschreven moest worden konden deze gebruikt worden. Je kunt het zuinig noemen… of duurzaam.

Later werkte ze in de buitenreclame waar resten plakfolie ook altijd in de vuilnisbak belandden. Weer kwam er een krat om de restjes in te verzamelen. Deze werden daarna gebruikt door basisscholen om mee te knutselen of door sportverenigingen gebruikt voor beletteringen.

Milieuvriendelijk groeipapier

Duurzaam groeipapier sprak Chantal ook aan, tijd voor een DIY projectje met haar dochter Faye. Ze verzamelden en droogden zaden van allerlei wilde bloemen in de wijk. In het voorjaar erna maakten ze samen van oud papier een pulp waar ze de zaden doorheen mengden. Hun eigen groeipapier. Bij gebrek aan het juiste materiaal werd dit groeipapier vrij dik. Perfect voor een bedankje voor de juffen maar niet geschikt om te printen.

groeipapier zelf maken stap 1     groeipapier zelf maken stap 2

groeipapier zelfmaken stap3     groeipapier zelf maken

Inmiddels waren we met Bonte Raaf begonnen en ging Chantal op zoek naar groeipapier om zelf te bedrukken. Want hoe leuk zou het zijn om een eigen kaartenassortiment te hebben op duurzaam hergebruikt papier waar ook nog eens bloemen uit zouden komen na het planten?

Uiteindelijk kwamen we terecht bij Growing Paper in Zuid-Afrika en zijn wij met trots één van de drie bedrijven die met hun papier mogen werken. Niet alleen het gerecyclede papier heeft door zijn duurzaamheid een hoog feel good gehalte, de manier waarop dit bedrijf werkt spreekt ons ook enorm aan.

Zij helpen hier mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Met deze kaarten leveren we een kleine bijdrage om ongeschoolde mensen daar een kans op een beter leven te geven.

Recyclen en circulair ondernemen

Het bedrijf recyclet het papier van begin tot eind. Ze verzamelen oud papier van scholen, banken en lokale bedrijven en verwerken dit tot pulp door alleen water toe te voegen. De zaden worden door de pulp gemengd en hiervan produceren de papiermakers de vellen met de hand die in de Afrikaanse zon worden gedroogd.

corona opfleurkaartje detail

Het doel van dit bedrijf is een duurzaam product maken wat een bijdrage levert aan een upcycling cultuur en de wereld een beetje mooier maakt.  Of zoals ze zelf zeggen: “In a world in which you can be anything, you should choose to be kind, and this is what Growing Paper is all about – being kind to the environment, the community and the strong, beautiful people that form a part of it.”

In dit  blog vertellen we je meer over het groeipapier, de soorten die wij op voorraad hebben zoals klaver, vergeet-me-niet, bloemenmix, diverse kruiden en je kunt hier filmpjes zien hoe het groeipapier gemaakt wordt.

De duurzaamheid van groeikaarten op een rijtje:

  • Een groeikaart wordt gemaakt van oud papier dus er worden geen bomen voor gekapt.
  • Om het papierpulp te maken wordt er alleen water toegevoegd, er komen geen chemicaliën kijken bij het productieproces.
  • Het papier is biologisch afbreekbaar.
  • Het papier krijgt een derde leven doordat je het kunt planten en er bij goede zorg een bloemetje of plantje uit groeit.
  • De bloemen die uit de bloemenmix groeikaarten groeien zijn goed voor de bijen en vlinders dus leveren een bijdrage aan een betere en gezondere natuur. De eetbare groeikaarten zoals met wortel/rucola zaden of kruiden zoals basilicum/rucola, kattenkruid, lavendel en citroenmelisse kunnen uiteindelijk weer verwerkt worden in een gezonde maaltijd of zelfs een lekkere thee.

Los daarvan is het zakelijk gezien ook slim om duurzame groeikaarten in te zetten. Zakelijk hebben groeikaarten een extra hoge attentiewaarde omdat ze vaak apart bewaard worden om later te planten. Zo blijft jouw kaart en boodschap veel langer in beeld dan bij gewoon drukwerk.

Nog meer duurzaamheid

Onze duurzame groeikaarten worden geleverd met een semi transparant pergamijn envelop (chloorvrij gebleekt). Deze enveloppen mogen bij het oud papier zodat ze gerecycled worden in de papierkringloop.

Zo dragen we bij aan een circulaire economie waar de producten steeds weer hergebruikt kunnen worden. Groener wordt het niet!

Verzend doos recycle

Overigens zie je onze hang naar duurzaamheid ook terug bij onze verpakkingen. Wij gebruiken zoveel mogelijk hergebruikt verpakkingsmateriaal en doneren geregeld aan www.treesforall.nl om het overige papier, karton en hout wat wij verbruiken te compenseren. Bij onze free downloads kun je gratis onze recycle stickers downloaden. Print ze op stickervellen of nog beter: achterop oude pakbonnen of misprintjes en plak ze vast met de tape waarmee je de doos dicht maakt.

Ook verpakken we zo klein mogelijk omdat dit minder ruimte in beslag neemt bij de transporteur en zo kunnen er meer pakketten mee op één rit, dat scheelt weer brandstof. Hierdoor kiezen we het liefst, wanneer de gewenste levertijd en het formaat van het product het toelaat, voor een brievenbuspakket in plaats van een pakket in een doos.

Mocht je zelf vaak brievenbusdoosjes ontvangen en er niets mee doen, wij zijn er blij mee. Als dank ontvang je per 5 stuks die je bij ons inlevert een groeikaart uit onze webshop.

Het hout voor de kaften van de herinnerboeken laten we op maat zagen en de reststukjes worden meegeleverd, van dit restmateriaal maken we de houten tags voor de bedankjes en producten zoals de servetringen en herinnerboekhouders.

Verder printen we pakbonnen voor intern gebruik op achterkanten van oud papier wat anders meteen in de papierbak terecht zou komen.

corona kerst

En jij? Heb jij nog tips om zakelijk of privé meer duurzaam bezig te zijn?

Groetjes,

Elise en Chantal

P.S. Het afgelopen jaar werd Chantal door een Nancy van der Stappen van een lokaal magazine geïnterviewd onder andere over duurzaamheid. Zie hieronder:

interview duurzaamheid

interview duurzaamheid

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
Meld je aan voor onze nieuwsbrief