De roep om een milieubewust leven wordt steeds groter, je kunt er niet meer omheen dat we zuinig om moeten gaan met onze grondstoffen. Wij verbruiken, als Bonte Raaf, veel “bomen” voor onze houten herinnerboeken en kaarten. Zonder dat we ons er van bewust zijn gebruiken en kennen we allemaal veel papiersoorten. Zo heb je natuurlijk het dunne krantenpapier, simpel kopieerpapier en natuurlijk het dikkere papier wat in allerlei uitvoeringen op de mat komt in de vorm van uitnodigingen en andere kaartjes. Wij vertellen je hier graag meer over duurzaam papier waar geen of minder bomen voor gekapt hoeven te worden.

Ouderwetse post

In dit digitale tijdperk wordt de roep om ouderwetse post weer groter, maar zijn we ons er ook meer van bewust hoeveel bomen er gekapt worden voor al dat papier. Dat kun je natuurlijk, zoals wij doen, compenseren door een boom te planten. Bijvoorbeeld via www.treesforall.nl.

Maar het hart van een echte paperlover gaat natuurlijk harder kloppen van papier waar geen bomen voor gekapt zijn. Wereldwijd worden per jaar 4 miljard bomen gekapt ten behoeve van de papierindustrie. Maar papier kan ook ‘boomvrij’ worden gemaakt met minder impact op het milieu. Een aantal van deze papiersoorten zetten we hier op een rijtje.

Groeipapier

Wij werken al jaren graag met groeipapier, 100% gerecycled handgeschept papier met zaden erin wat je geplant kan worden. Voor dit papier worden geen nieuwe bomen gekapt. Hier hebben we niet alleen een heel groot eigen assortiment van in onze webshop, maar vanwege de mooie symboliek wordt papier ook veel gebruikt voor geboortekaarten, trouwkaarten, bedankjes na een afscheid en zakelijke eindejaarskaarten. Dit papier is in allerlei varianten verkrijgbaar zoals klaver, klaproos bloemenmix, vergeet-me-niet, lavendel, basilicum-rucola, wortel – rucola, citroenmelisse en kattenkruid.

groeikaart

Lokaal wordt er in Zuid Afrika oud papier van onder andere scholen en kantoren ingezameld, dit wordt zonder toevoegingen verwerkt tot een pulp waarmee handgeschept karton wordt vervaardigd. Het overgebleven water wordt op de boerderij waar de fabriek zich bevindt weer hergebruikt. De fabriek heeft ook een grote lokale sociale functie: de medewerkers hebben een prima salaris en werken onder goede omstandigheden. Wil je meer weten over groeipapier, lees dan ons blog hierover.

Steenpapier

In mei 2019 zijn we naar de PromZ Live beurs geweest waar tal van leveranciers de nieuwste trends op het gebied van promotionele producten lieten zien. Meteen bij binnenkomst maakten we kennis met steenpapier, iets waar wij nog nooit van gehoord hadden. De heren van Heavy Stonepaper maken erg mooie notitieboeken van dit bijzondere papier. Het papier bestaat voor 80% uit steenafval en 20% uit gerecycled plastic (HDPE). Het steen wordt gewonnen in steengroeven en tot poeder gemalen, waarna het voor de productie van steenpapier wordt gebruikt. Zo draagt het een steentje bij aan een positieve ecologische voetafdruk.

Bij de productie wordt duidelijk minder energie verbruikt in vergelijking tot de productie van papier uit pulp. Ook draagt steenpapier bij aan het behoud van de natuurlijke vegetatie van onze planeet. De samenstelling van dit materiaal bevat geen plantaardige vezels en het papier is van nature wit. Er zijn geen zuren of bleekmiddel nodig bij de productie. Chemisch afval wordt effectief vermeden en bij verbranding komen er geen giftige gassen vrij. Ook niet onbelangrijk: het steenpapier schrijft door de zachte structuur erg fijn.

Agrarisch afval

Vervolgens kwamen we een mooi notitieboek tegen van Paper Wise met de slogan “Wise with waste”. Hun papier wordt gemaakt van agrarisch restmateriaal oftewel landbouwafval. Landbouwafval bevat alle delen van de plant die bij de verwerking van landbouwgewassen (zoals rijst, graan, maïs en suikerriet) vrijkomen en niet geschikt zijn voor menselijke voeding, zoals stengels en bladeren. En dat is maar liefst ongeveer 80% van de oogst. PaperWise gebruikt dit “afval” als grondstof voor papier en karton van hoogwaardige kwaliteit. Het naturel bruin papier en karton bestaat voor 100% uit landbouwafval. Per 5 dozen A4 kopieer- of printpapier bespaar je gemiddeld één boom. Voor de productie wordt 100% groene energie gebruikt. Het landbouwafval is een schone grondstof die niet eerst gezuiverd hoeft te worden, zoals recyclet papier. Uit milieuonderzoek blijkt dat PaperWise 29% lagere milieubelasting heeft dan gerecycled papier. Leuk weetje: Honderd jaar geleden werd ook al papier en karton van agrarisch restmateriaal gemaakt, maar vanwege kwaliteitsaspecten is de papierindustrie destijds overgeschakeld naar houtvezels als grondstof. Met de huidige technieken maakt PaperWise het weer mogelijk landbouwafval als meest logische grondstof voor papier en karton te gebruiken.

Olifantenpoep

Enkele jaren geleden kreeg Chantal voor Moederdag een bijzonder notitieboekje uit Sri Lanka wat gemaakt is van 100% gerecycled papier bestaande uit olifantenpoep, netter gezegd olifantenmest, en afvalpapier. En nee, het boekje stinkt niet. In de poep van planteneters zit cellulose, de grondstof van papier. Omdat de cellulose al gedeeltelijk bewerkt is in de magen van de dieren zijn er minder chemicaliën nodig. Op Sri Lanka schieten boeren olifanten neer omdat ze de oogst vernielen. Om olifant en mens dichter bij elkaar te brengen is er een papierrecyclingfabriek opgezet waar de ontlasting van olifanten gebruikt wordt. Inmiddels verdienen meer dan 100 jonge mensen een eerlijk salaris en een deel van de opbrengst van de fabriek gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant.

En jij?

Zo, het is een heel verhaal geworden, maar we zijn dan ook erg enthousiast over de combinatie van papiersoorten en duurzaamheid. Hopelijk hebben we jou ook kunnen inspireren!

Nu nog een vraag aan jou: ken je nog andere duurzame papiersoorten of heb je zelf al ervaring met één van deze papiersoorten? Dan zijn we heel benieuwd naar je ervaring.

Je kunt hieronder reageren of een bericht achterlaten op één van onze socialmedia kanalen.

Groetjes, Elise en Chantal

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
Meld je aan voor onze nieuwsbrief